Typisch agrarisch dorp

Typisch agrarisch dorp Rhoon krijgt met plan Essendael de genadeklap.

Rhoon is een typisch organisch gegroeid dijkdorp. Een iets hoger gelegen woonkern met rondom dijken waarlangs boerderijen en huisjes uitwaaieren richting de polders. Open en sterk met elkaar verweven.

Na WO-II en parallel met de groei van de industrie en bevolking werd in Rhoon de ene na de andere woonwijk aangelegd ten koste van landbouw, natuur en openheid. Het plan ‘Buitenland van Rhoon’ moest daar een halt aan toe roepen onder het motto: “Economie is niet het enige dat telt”. Om de leefbaarheid in de regio te versterken moest er meer diversiteit komen t.o.v. de hectiek van de stad en industrie. Als tegenpool moest er rust, stilte, groen, natuur, heelheid en leegte worden gecreëerd.

In het eerste plan Essendael kreeg de karakteristieke geleidelijke zachte overgang van bebouwing naar het agrarisch landschap al een behoorlijke knauw. Door iets meer groen dan in onze andere wijken te creëren en langs de Essendijk richting boerenland een steeds bredere groenstrook te maken werd de kenmerkende verwevenheid van dorp en landschap nog enigszins gerespecteerd.

Het nieuwe Bestemmingsplan Essendaal staat echter in alles haaks op de kenmerken van ons agrarische dorp. De zachte overgang zal in de toekomst over een lengte van 500 meter geblokkeerd worden door 2 rijen woonblokken zo dicht mogelijk op elkaar en langs de Essendijk. Een raadslid noemde dit de Chinese Muur. De gemeente schreef mij dat op deze manier het contrast tussen dorp en agrarisch landschap goed benadrukt wordt. Dat klinkt als, wil je graag met elkaar verweven blijven ga dan scheiden. Voor agrarisch Rhoon is deze scheiding een historische blunder vergelijkbaar met de Groene Kruisweg en de Metro ons dorp uit elkaar heeft gerukt. Niet doen dus.

Jan Binder.

Geachte B&W en Raadsleden,

Aan het artikel worden door de Schakel-Albrandswaard beperkingen opgelegd qua lengte. Voor de lezers van deze e-mail (B&W en raadsleden) zouden wij nog graag één van de belangrijkste argumenten aan bijgaand artikel willen toevoegen. En wel het volgende:

Dat, volgens Het bestemmijngsplan Essendael, het agrarisch dorp en het agrarisch landschap (op een belangrijke plek en over een grote lengte) van elkaar worden gescheiden is voor de hele regio een slechte ontwikkeling. Een harde overgang van bebouwing naar groen landschap is namenlijk een stedenbouwkundige overgang die geassocieerd wordt met een VINEX-locatie. VINEX-wijken worden alleen toegepast bij grootstedelijke uitbreidingen. Een VINEX-uitstraling op de overgang bebouwing/landschap is voor een agrarisch dorp (verweven met een agrarisch en natuurlijk landschap)  een gebiedsvreemd element dat de agrarische heelheid van het gebied kapot maakt. Stop de chaos en de verwarring die dat bij bewoners en bezoekers van ons dorp en landschap met zich mee brengt.

De bewoners van Rhoon en de te verwachten honderduizenden bezoekers van het Buytenland van Rhoon zullen hier tot in lengte van dagen mee worden geconfronteerd. 

Ons visitekaartje ‘Agrarisch Wonen in Rhoon’ kunnen de gemeente en de projectontwikkelaars ons inziens dan ook niet meer gebruiken voor PR-doeleinden. 

Met vriendelijke groet,

NatuurRhoon.nl

Jan Binder

Reageer

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.