Misleidende informatie, mag dat bij een burgerinitiatief?

 

Geachte leden en plaatsvervangers van de Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de

Spelregels, Misleidende informatie

 

Om met de deur in huis te vallen: in het Buijtenland van Rhoon is het nog steeds enorm onrustig over wat er nu gaat gebeuren.

 

Wij hebben gehoord dat het nog onduidelijk is wat de ‘spelregels’ moeten zijn rond het betrekkelijk jonge democratische middel: het Burgerinitiatief.

 

Voor ons een ongelooflijke ergernis, is dat het succesvol binnenhalen van voldoende handtekeningen voor het burgerinitiatief ‘STOP project Buytenland nu!’, berust op bewust misleidende informatie, vergelijkbaar met misleidende reclame, waarop forse boetes staan. Een van de regels voor de ontvankelijkheid van burgerinitiatieven zou moeten zijn dat de handtekeningen niet mogen voortkomen uit misleidende informatie, ook al wordt in de kop van de petitie zelf die informatie niet herhaald. In de bijsluiter van een ‘geneesmiddel’ waarvoor misleidende reclame is gemaakt, vermeldt de producent die reclameboodschap zelf niet, maar wordt toch beboet.

 

Al eerder hebben wij de frappante voorbeelden van de misleidende informatie rond het burgerinitiatief ‘STOP project Buytenland nu!’ aan de Commissie EZ toegestuurd. Nu ook aan uw Commissie. Met name twee voorbeelden.

 

Ten eerste de flyer die, tot op het laatste moment, bij de lokale handtekeningenacties als informatie werd meegegeven. Daarin staat dat de handtekeningen het protest zouden vormen tegen het project om 600 hectare landbouwgrond onder water te zetten. Het project zelf echter omvatte kreken en sloten voor regenwateropvang (klimaatbuffer) van maximaal 150 hectaren in tijden van grote neerslag.

 Flyer_petitie_stopbuytenland_450pixelsbreed_10-10-2013

 

Maar vooral het tweede voorbeeld: de EenVandaag uitzending van 19 november 2013, heeft de stroom handtekeningen van verontwaardigde landgenoten op gang gebracht. Daarin wordt gesproken  over het project als een plan ‘zoals de Hedwigepolder’ (het water golft daarbij de polder binnen) en over ‘de boel onder water zetten’,  

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/47883/actie_tegen_ontpolderen_buijtenland_van_rhoon?autoplay=1 

 

Er waren nog veel meer radio- en tv-uitzendingen, en krantenartikelen, waarin deze misleidende informatie werd gebruikt.

 

Wij hopen dat u zult besluiten om, op grond van het voorgaande, het burgerinitiatief ‘STOP project Buytenland nu!’ niet ontvankelijk te verklaren.

 

Elisabeth Portheine

team natuurrhoon.nl

 

 

Reageer

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.