Minder insecten en de boeren in buitengebied Rhoon

In Nieuwe Oogst is op 3 november 2017 een artikel verschenen van de hand van J. J. de Jong uit Rhoon. Let vooral op de volgende passage over de reactie van de agrarische sector op de achteruitgang van insecten :

“Als er sprake is van een kleine vorm van bewustwording in de agrarische sector, dan staat de klok waarschijnlijk al op 1 minuut voor 12. Er wordt nu nog schamper om gelachen. Indien de landbouwgronden minder gaan produceren door een gebrek aan insecten, dan zullen boeren en tuinders eerst roepen om meer subsidie.

Daarna vragen boeren en tuinders om planschadevergoeding, omdat ze rond de akkers bloemen en heesters moeten planten voor de vogels en insecten. Ook vragen ze om meer subsidie omdat er minder opbrengst is door een nieuw aan te leren landbouwmethode.”

Het plan voor het Buijtenland van Rhoon dat de boeren destijds hebben opgesteld in samenwerking met het Nederlands Cultuur Landschap (NCL) heeft een dergelijke financiering van de boeren ingecalculeerd. En dat terwijl zij volgens dit plan gewoon door kunnen gaan met gewasbeschermingsmiddelen (o.a. insecticiden) op de akkers zelf (d.w.z. binnen de bloemenranden). In de lokale pers zie je dat dat plan ook nu nog door de boeren naar voren wordt geschoven als voorwaarde voor samenwerking van hun kant voor duurzame akkerbouw. Deze houding zorgt nog steeds voor een uiterst traag verloop van de ontwikkeling naar duurzame akkerbouw in het Buijtenland van Rhoon.

Nieuwe Oogst is een weekblad voor boeren en tuinders. De wekelijkse krant op tabloidformaat en de website Nieuweoogst.nu zijn een uitgave van Agripers bv in opdracht van de drie in LTONederland verenigde regionale land- en tuinbouworganisaties ZLTO, LTONoord en de LLTB.

Klik op de volgende link voor  het volledige artikel in Nieuwe Oogst van J.J. de Jong uit Rhoon.

https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2017/11/03/lessen-leren-van-minder-insecten

 

 

Reageer

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.