De Petitie HOU VAST AAN NATTE NATUUR IN DE TWEE LAAGSTE POLDERS IN HET PROJECT BUIJTENLAND VAN RHOON heeft geen handtekeningen nodig

 

want onderzoek wijst uit: 450.000 inwoners van IJsselmonde kiezen voor wilde natuur, Gebied 2.

Tabula rasa, BoerenlandTabula Rasa, Wilde natuur

 

 

In 2006 is bij de Planologische Kernbeslissing Project Mainport Rotterdam het Buijtenland van Rhoon aangewezen als groene long voor de leefbaarheid van de regio. In 2009 heeft het onafhankelijk bureau Tabula Rasa onderzoek gedaan naar wat nodig is voor die leefbaarheid. De uitslag: sterke voorkeur voor Gebied 2 en lage waardering voor Gebied 1.

 

Nu, 2014, raadt de staatssecetaris aan de Tweede Kamer aan om voor Gebied 1 te kiezen, ook al gaat dit tegen het onafhankelijk onderzoek in. Zij vreest te zeer het lokale verzet tegen Gebied 2 (mestkarren lozen voor het provinciehuis?) om van de provincie te vragen Gebied 2 uit te voeren. Hoewel het onderzoek uitwijst dat Gebied 1 regionaal voor de leefbaarheid niet voldoet, stelt zij nu dat het wél binnen de leefbaarheidseis van de PKB PMR valt als het om ecologisch aangepaste landbouw gaat en zij vraagt de Tweede Kamer daarmee even in te stemmen op 2 oktober. Die stelling berust niet op het onderzoek dat uit de PKB PMR voortvloeide. Alleen op de bevinding dat het lokale draagvlak voor natte natuur ontbreekt. De kracht van een democratisch genomen besluit en van de daaruitvoortvloeiende maatregelen dreigt af te brokkelen onder druk van een lokale campagne, zelfs een die met valse argumenten is gevoerd. Er moet op zijn minst een nieuw onafhankelijk onderzoek komen. Anders is onze democratie op het hellend vlak terecht gekomen.

 

In het onderzoek uit 2009 was ook opgenomen hoe dit gebied zich zou kunnen onderscheiden, met name van de Hoekse Waard, waar al ruim 30.000 hectare aan landbouw ligt en waar men naar hartelust kan recreëren. Bovendien zou het de toenemende recreatie-druk op de natuurgebiedjes in de regio kunnen verlichten. En het zou de nodige versterking van het Natura 2000 gebied aan de Oude Maas opleveren. Samen met de democratie gaan zo ook de bestaande natuurgebiedjes op de helling. Ook dat doet afbreuk aan de leefbaarheid van de regio en is in strijd met de PKB PMR.

 

Hierboven vindt u de tekst van de petitie die gisteren, 23 september 2014, is aangeboden aan de vaste commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer. In de 8 bijlagen vindt u meer gegevens o.a. die van het belevingswaardenonderzoek 2009.

DSC02278 - kopie

 

 

Reageer

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.